Close

Hvorfor øger kræft risikoen for en blodprop i venerne?

Paragraphs

Veneblodpropper kan opstå som en direkte følge af din kræftsygdom. Det skyldes bl.a.:

Din kræftsygdom

Kræftsygdommen kan give forhøjede mængder af blodplader og forskellige proteiner, der får blodet til at størkne og skabe veneblodpropper. Nogle kræftformer giver særlig høj risiko for at udvikle en veneblodprop, herunder kræft i bugspytkirtlen, tarmkræft, mavekræft, æggestokkræft, og livmoderkræft.

Du er blevet opereret

En kirurgisk operation kan beskadige væggene i blodkarrene. Det påvirker blodgennemstrømningen og dermed risikoen for en blodprop. Inaktivitet efter en operation med langvarigt sengeleje eller det at man sidder stille i en stol i mange timer om dagen, øger ligeledes risikoen for en veneblodprop.

Din behandling

Din kræftbehandling kan medføre øget risiko for en veneblodprop, idet både kemoterapi og visse former for hormonbehandling øger risikoen. Risikoen for at udvikle en veneblodprop afhænger derfor af, hvilken form for behandling du får. Spørg din læge til råds.

Du er stillesiddende eller sengeliggende

Kræft kan svække kroppen og sænker ofte energiniveauet. Din blodcirkulation bliver dårligere, når du sidder eller ligger stille i lang tid. Prøv at få regelmæssig motion og lav anden fysisk aktivitet, selv en gå tur i hjemmet har gavnlig effekt. Det gælder om at bruge musklerne i benene så meget som muligt. Lav derfor hyppige venepumpeøvelser. Du kan her se en række øvelser, der kan hjælpe til aktivere dit blodomløb .